Veelgestelde vragen

[TERUG]


Vragen over Esperanto

Wat is Esperanto???
Esperanto is een kunstmatige taal. Dit betekent dat de taal zich niet natuurlijk heeft ontwikkeld (zoals bijvoorbeeld het Nederlands, Latijn, Engels of Grieks), maar door iemand (in dit geval Ludoviko Zamenhof) is bedacht. De taal wordt door heel veel mensen wereldwijd (als tweede taal) gesproken.

Waarom zou je Esperanto willen leren?
Er zijn mensen die aangesproken worden door het ideele aspect (wow, een universele taal! vergeet de toren van Babel! Eindelijk weer gelijkwaardig overleg mogelijk tussen iedereen!). Andere mensen leren het omdat het een gemakkelijk te leren taal is die je in staat stelt wereldwijd contacten te leggen en die ook een goede basis legt voor als je andere talen wil leren.
Zie de links hieronder voor meer redenen.

Ik ben (niet) onder de indruk. Waar vind ik meer informatie?
Algemene informatie over het Esperanto is te vinden op onder andere:
  • Esperanto? Wat is dat?
  • Esperanto, taal met een toekomst?
  • esperanto.pagina.nl of
  • Wikipedia: Esperanto


  • Algemene vragen over deze pagina

    Leuk, zo'n oefenpagina. Maar waar zijn de "lessen" op gebaseerd? Is er een cursus die bij deze pagina hoort?
    Ik ben deze pagina begonnen toen ik zelf met een cursus bezig was. Ik wilde de woordjes uit die cursus graag oefenen en dit leek me een handige manier. Omdat het mij goed beviel heb ik besloten de pagina wat beter toegankelijk te maken voor "openbaar gebruik".
    Als je geinteresseerd bent in het leren van Esperanto is de cursus die ik volg een echte aanrader. Je kunt deze cursus van Wil van Ganswijk vinden op http://www.xs4all.nl/~wvganswk/lessen.htm. En je kunt deze pagina dus eventueel gebruiken om woordjes te leren. Maar velen voor (en na) mij hebben het zonder deze pagina gedaan, dus je hebt deze pagina niet perse nodig.

    Mag ik zomaar gebruik maken van deze pagina? Is het gratis?
    Ja, natuurlijk is het gratis. Ik heb de pagina voor mezelf gemaakt, maar als ik er andere mensen een plezier mee kan doen dan doe ik dat natuurlijk: het werk is toch al gedaan.

    Niet alle lessen uit de cursus van Wil zijn te oefenen. Waarom niet?
    Ik ben zelf nog bezig met de cursus en typ alleen de woordjes over uit lessen die ik zelf aan het volgen ben. Je kunt op deze pagina dus precies bijhouden hoe ver ik ben ;-)
    Ik gebruik geen copy/paste, omdat overtypen bijna net zo snel gaat en voor mezelf wat leerzamer is. Er is natuurlijk wel een kans op typfouten. Zie daarvoor de vragen hieronder.

    Is er een e-mail-lijst waarmee ik op de hoogte kan worden gehouden over deze pagina?
    Nee. Die was er wel, maar wegens gebrek aan belangstelling, en gebrek aan fundamentele wijzingen, heb ik die opgeheven. Er is wel een e-mail-lijst behorende bij de cursus van Wil van Ganswijk. Je kunt hier meer informatie over die lijst vinden.


    Praktische problemen met oefenen

    Mijn antwoord betekent hetzelfde als het antwoord van de computer, maar toch wordt het fout gerekend. Hoezo?
    Het programma dat je antwoorden "nakijkt" is nogal dom: het kan alleen een letterlijke vergelijking maken tussen het antwoord dat hij kent en het antwoord dat jij hebt ingetypt. Als het niet letterlijk hetzelfde is, is het fout. Dit wordt een klein beetje genuanceerd door de gebruikte gelijkenismaat. Als jouw antwoord voor 80% of meer op het antwoord van de computer lijkt wordt het half-fout geteld. In deze gevallen krijg je een iets lichter rood balkje te zien.
    Controleer bij door de computer geconstateerde fouten altijd even of je het met het oordeel van de computer eens bent. En niet boos worden als jullie het oneens zijn, want de computer is ook maar een mens. Ofzo ;-)

    Mijn antwoord ziet er precies hetzelfde uit als dat van de computer, maar toch is de gelijkenis niet "100%". Hoe kan dat?
    Misschien heb je ergens een onzichtbaar teken (bijvoorbeeld een spatie of tab) getypt. Of heb je misschien op andere plaatsen hoofdletters gebruikt? Of misschien ben je een kapje vergeten? Volgende keer beter...

    Ik weet toch echt zeker dat "..." iets heel anders betekent! Ben ik nu gek?
    Nee, waarschijnlijk niet: ik heb alle woorden overgetypt en ik kan best typfouten hebben gemaakt. Het zou prettig zijn als je dat dan even wil laten weten per e-mail.

    Ik wil best kapjesletters gebruiken, maar hoe moet dat dan?
    Je kunt de notatie uit de cursus van Wil gebruiken: ^c ^g ^h ^j ^s u*.
    Of je gebruikt de zogenaamde x-notatie: cx gx hx jx sx ux.
    Of, als je browser dat ondersteunt, je typt gewoon "echte" letters.

    En hoe typ ik die "echte letters" dan? Ik zie ze nergens op mijn toetsenbord!
    Op http://zsigri.tripod.com/fontboard/espero.html kun je een programmaatje downloaden voor Windows. Als dit programma aan staat kun je in de x-notatie typen en worden deze letters automatisch omgezet naar "echte letters". Ik weet niet of er voor Linux ook een dergelijk programma bestaat. Er is echter wel een Linux-text-editor waarmee je kapjesletters kunt typen: Yudit.
    Maar voor deze oefenpagina is het dus niet nodig, want je kunt hier ook gewoon bovengenoemde notaties gebruiken.

    Ik ben de h-notatie gewend, waarom kan ik die niet gebruiken?
    De h-notatie is voor mensen misschien duidelijk, maar de computer kan niet goed overweg met de ambiguiteit. Als je "sh" schrijft, bedoel je dan echt "sh", of bedoel je ? Omdat het Esperanto geen "x" kent doet dit probleem zich in de x-notatie niet voor en daarom heb ik die wel geimplementeerd.

    Ik heb "x oefeningen per pagina" geselecteerd, maar ik zie er (veel) minder. Huh?
    Niet alle lessen hebben zo veel woorden als er te selecteren zijn (zo heeft les 5 officieel bijna geen nieuwe woorden (ik heb er wat woorden uit de opdracht bijgezet)). Als je perse meer woorden per pagina wil, selecteer dan een andere les of selecteer meerdere lessen tegelijk.

    Als ik een antwoord wil typen krijg ik een lijstje te zien met een aantal van de andere woorden die ik al eerder heb ingetypt. Dat is toch helemaal niet handig?
    Nee inderdaad, en het is dan ook niet mijn schuld dat dat lijstje er staat. Sommige browsers maken standaard gebruik van deze functie (die soms "automatisch aanvullen" heet). Vaak is ie erg handig (echt waar), maar voor deze oefenpagina inderdaad niet. Je kunt de functie op de volgende manier (tijdelijk) uitschakelen. Volgens mij is het niet mogelijk om de instellingen per pagina te wijzigen, dus als je de functie uitzet is ie ook op andere pagina's niet meer beschikbaar!
    Internet Explorer (Nederlands):
    - Open het menu "Extra" en kies dan "Internet-opties"
    - Ga naar het tabblad "Inhoud"
    - Klik bij Persoonlijke gegevens op de knop "AutoAanvullen"
    - Schakel het vakje voor "Formulieren" uit
    Firefox (Engels):
    - Open het menu "Edit" en kies dan "Preferences"
    - Klik op "Privacy" en dan op "Saved Form Information"
    - Schakel het vakje voor "Save information I enter in web page forms and the Search Bar" uit


    "Waarom heb je hiervoor gekozen?"-vragen

    He! Waarom gebruik je plaatjes om kapjesletters weer te geven. Iedereen gebruikt tegenwoordig toch UTF-8?
    Ehhh... nee. Ik gebruik op mijn werk een oude browser waarvan ik zelf de instellingen niet kan wijzigen. Daar kan ik dus geen "echte letters" zien. 't Zou toch zonde zijn als ik m'n eigen pagina niet goed kan gebruiken... En d'r zijn vast ook wel andere mensen die een oude browser gebruiken en/of niet weten hoe ze de instellingen moeten wijzigen. Dit zal in het bijzonder gelden voor mensen die pas net met Esperanto in aanraking zijn gekomen. En juist voor hen is deze pagina bedoeld.

    Ik ben 1 van die mensen die dat niet weet. Hoe moet het?
    Dit hoort niet echt op deze pagina, maar ik zal 't kort uitleggen: Bij pagina's die de UTF-8-codering gebruiken wordt dit meestal automatisch aan je browser doorgegeven. Gebeurt dit niet dan kun je het bij "View"->"Character Encoding" of iets dergelijks selecteren. Zie voor meer informatie de help-functie van je browser.

    Mooie pagina hoor, maar volgens mij kan ... beter. Waarom doe je het niet op deze manier...?
    Tips zijn altijd welkom! Ik ben nogal ongestructureerd te werk gegaan bij het maken van deze pagina: er lag geen plan klaar. Het is allemaal dus erg ondoordacht en de kans dat er iets is dat beter kan is zeer aanwezig.

    Worden/werden deze vragen nou echt veel gesteld of zeg je maar wat?
    De meeste van de vragen die hier behandeld zijn, zijn NOOIT gesteld. Niet aan mij in elk geval. Toch heb ik ze hier opgenomen. Niet alleen omdat het er lekker interessant uitziet, maar ook omdat ik denk dat er mensen zijn die zich het misschien stiekem afvragen en het niet durven vragen. O ja, en omdat ik niets beters te doen had vanavond ;-) Ralph.